Hur väljer du rätt golv?

Bestäm atmosfären i ett nytt hus eller ett utrymme genom ditt val av golv. Detta val kan vara ganska svårt om du ännu inte är säker på exakt vad du vill ha. I den här artikeln tar jag dig igenom de olika valen i golv där färg och materialval spelar den största rollen.

Vad är praktiskt?
När du väljer ett nytt golv är det bra att fråga sig själv först, vad är praktiskt och genomförbart för tillfället? Om du har små barn eller husdjur är ett snabbt rengörande golv ett måste och mattan utesluts därför omedelbart. Om du har ett stort utrymme att fylla med en begränsad budget kan ett trägolv vara lite på den dyra sidan och det är ett smartare val att gå för laminat. Genom att ställa dessa frågor till dig själv ser du att vissa alternativ redan går ner i vikt och att du närmar dig rätt val.

Vilken typ av golv?
För att göra valet tydligare, är det trevligt att få en tydlig översikt över de alternativ som finns i golv. Nedan är en sammanfattning som hjälper dig att få denna översikt.

Trägolv
Ett trägolv är gjord av ett naturmaterial som ger en fin och lyxig look på rummet. Ett trägolv är ett hållbart val som kommer att pågå i åratal och kommer att bli vackrare och vakrare med tiden på grund av tecken på slitage. Nackdelen kan vara att detta är ett dyrare alternativ som måste hållas väl. Du kommer dessutom med hösta sannolikhet behöva beställa hjälp för att lägga golvet av en professionell golvläggare.

Laminatgolv
Laminat finns i många olika typer och stilar. De olika typerna av laminat skiljer sig åt i kvalitet, utseende, tjocklek och struktur och kan ibland inte längre skiljas från ett riktigt trägolv. Till exempel finns det laminat med en taktil struktur som gör att det känns som ett riktigt trägolv, eller så kan du välja mellan ett laminatgolv med en kontinuerlig struktur, vilket ger plankan ett naturligt utseende. Plankans tjocklek är viktig: ju tjockare planken, desto mer hållbart är golvet och desto mindre brus ger det när du går över laminatet.

PVC-golv
Ett PVC-golv kan ses som en plastgolvbeläggning med många fördelar. Till exempel är ett PVC-golv fuktbeständigt, vilket säkerställer att du kan installera ett PVC-golv i alla delar av huset. Du kan lägga ett PVC-golv direkt på underlaget, vilket sparar kostnaderna för ett underlag. En annan fördel med detta golv är att kontaktbruset reduceras eftersom golvet läggs direkt på ytan. Detta förhindrar reflektioner från till exempel ljudet ifrån skoklackarna och barn som springer runt på golvet.

Matta
Mattan har en något negativ bild när det gäller hygien, men ändå mattor är låg att rengöra. Mattan kan spela en viktig roll för att lägga till atmosfär och värme i ett rum. Det kan också vara en budgetvänlig lösning som du kan fylla stora utrymmen med en begränsad budget.

Golvplattor
Kakel finns i många olika storlekar och lämpar sig väl för fuktiga områden som kök och badrum. De är lätta att hålla rena och är därför idealiska för utrymmen som behöver rengöras ofta. Nackdelen med golvplattor kan vara att det gör att ett rum känner sig lite kallt och gör det lite kyligt. Golvvärme används ofta för att ge golvet mer värme. Även dessa golvplattor kommer nog att behöva professionell hjälp för att lägga. Det finns, oavsett om du bor i Malmö eller Stockholm, golvläggare som fixar underlaget till dina rum snabbt och billigt.

Bestäm atmosfären
Slutligen är det viktigt att bestämma valet av atmosfär. Om du söker ett industriellt utseende med en mörk vägg är det att välja ett mörkt golv vara ett mindre lämpligt val än om du vill ha en ljus bas. Ovanstående golvtyper finns i alla typer av färgkombinationer, vilket gör valet stort.
Har du bestämt atmosfären? Då är det tillrådligt att besöka butiken innan du tar det slutliga valet. Ta dig tid här för att titta närmare på de olika proverna och färgerna. Har du fortfarande tvivel? Ta sedan proverna hem och lägg dem till resten av dina interiörsplaner för att fatta ett välgrundat beslut och se till att allt smälter ihop.