När jag anställdes via konsultföretag

Det känns som att alla årskullar som går ut gymnasiet gnäller på arbetsmarknaden. Det tycks aldrig slå fel. Min äldsta storebror tog studenten 2009 och jag minns hopplösheten. Hur mamma dagligen gnällde på honom när hon trodde att ingen annan hörde. Han satt med sina vänner på kaféet i stan och drack te eftersom ingen av dem hade börjat dricka kaffe. Hopplösheten dominerade i närmare 8 månader innan han fick jobb. För min storasyster tog det ännu längre tid. 10 månader tror jag att hon var uppe i innan hon fick något. När jag nu, för snart två år sedan, tog studenten bestämde jag mig för att göra något annat än vad mina syskon hade gjort.

Istället för att söka mig till arbeten där mitt ringa CV skulle vara av liten vikt gick jag till ett konsultföretag. Det var min kompis Adams pappa som hade kommit med förslaget. Föga förvånande eftersom han själv arbetade på samma konsultföretag. Jag pratade med Adams pappa som garanterade att det nog inte skulle vara några konstigheter.

Kan ni gissa hur lång tid det tog innan jag fick ett jobberbjudande av konsultföretaget? När jag har ställt frågan förut brukar folk säga det kortaste de kan tänka sig, runt 2-3 dagar. Jag kan avslöja att mitt konsultföretag återkom med ett jobberbjudande redan efter 1,5 timme. En kund som sysslade med logistik behövde förstärkning, och det fort. Inte ens två timmar efter mitt första telefonsamtal med konsultföretaget satt jag på deras kontor med penna i hand. Jag skrev på ett korttidskontrakt för såväl kunden som för företaget.

Dagen efter, kl 08.30, infann jag mig på angiven adress efter att ha gått fel ett par gånger. Jag blev varmt välkomnad av alla som jobbade där, och flera tycktes vara i min ålder. En representant från mitt konsultföretag ringde mig när jag var på väg hem och frågade hur det hade gått. Det var nästan det mest förvånande av allt. Om det var något jag hade lärt mig av mina syskons skitjobb genom åren så var det att arbetsgivaren ”aldrig i helvete bryr sig”.

Så var det alltså inte med mitt nya konsultföretag. Nu har jag jobbar för dem i närmare 2 års tid, och jag är lika nöjd fortfarande. Det första uppdraget upphörde efter ett par månader, men jag var snart på en ny arbetsplats igen. Var jag än hamnade blev jag uppskattad av såväl kollegor som chefer. Jag gjorde ett bra jobb och det lönade sig både för mig själv, för mitt konsultbolag och kunden. En klassisk win-win-win-situation, helt enkelt.

Är det någon av er som tagit jobb via konsultföretag? Delar ni i så fall min uppfattning?