Symptom på sköldkörtel

Mona tänkte att detta nog var den mest förvånande fråga hon fått av sin son hittills. Han hade ändå hunnit bli 5 år fyllda och nu hade han en fundering som verkligen ställde henne mot väggen. Värre lär det väl bli med tiden, tänkte hon. Och hon skulle nu först komma över hindret som hennes son sett till att ställa framför henne.

Frågan hon fått gällde vilka symptom det finns på sköldkörtel.

Det är alltså där vi är. Det är denna fråga/fundering som Mona jobbar med. William hade sett väldigt beslutsam ut då han sagt orden så detta kunde hon inte slingra sig ifrån. Han ville veta vad symptomen på sköldkörtel var – och så var det med den saken.

Många tankar snurrade runt i Monas huvud samtidigt. Den allra mest uppenbara var förstås denna: Hur i all sin dar kunde William veta vad dessa saker ens betydde? Nog för att det var några år sedan Mona själv var 5 år men inte kan de väl lära ut sådana saker till så små personer redan? Hon funderade själv över när hon lärde sig ordet symptom, för att inte tala om ordet sköldkörtel. Det lär nog ha dröjt minst 7 år till och då är hon nog snäll mot sin tids läroplan.

Hon tänkte för en sekund att Williams vetskap om ordet symptom nog kan ha kommit av coronapandemin men sköldkörteln är svårare att spåra. Hon kände att det bara fanns ett sätt att ta reda på hur han visste detta. Det råkade vara samma metod hon kunde använda för att köpa sig mer tid att besvara frågan om sköldkörtlar och symptom.

  • ”Älskade vän. Hur vet du dessa saker? Hur vet du vad sköldkörtel och symtom är för någonting? Lärde ni er det i skolan?”
  • ”Ja, det gjorde vi. Och vad är symptomen på sköldkörtel?” frågade William omedelbart.

Han gick inte i fällan. Mona tvingades nu besvara frågan vare sig hon ville eller inte. Och ville, ja det ville hon verkligen inte. Hon fick tänka efter noga innan hon började ta ord i sin mun. Visst var väl sköldkörtel ändå någonting normalt och således borde inga symptom på saken finnas? Eller hur? Hon sökte i sitt förflutna efter poänger hennes biologilärare gjort i klassrummet. Symptom, var hon tämligen säker på, var tecken på att något är fel och därför borde inte sköldkörteln – förutsatt att det är ett helt vanligt och ofta friskt organ – ha några sådana.

Eller hur? Hon gjorde ett försök att besvara Williams fråga.